16 Eylül 2011 Cuma

MESUDİYE MEDRESESİ KÜTÜPHANE OLUYOR!!!

DİYARBAKIR-Anadolu'nun ilk üniversitesi olma özelliğini taşıyan, İslami ilimlerin yanı sıra matematik, tıp, kimya, astronomi, fizik, felsefe eğitimin verildiği, Sur ilçesinde tarihi Ulu Cami bitişindeki Artuklu dönemine ait Mesudiye Medresesi, yeniden ihtişamlı günlerine kavuşacak.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu yapılan medrese, restorasyonun ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne tahsis edilerek, özgün dokusu korunarak yenilenmiş yüzüyle el yazması kütüphanesine dönüştürülecek. Kütüphanede yaklaşık 2 bin el yazması eser, 2 katlı medresede sergilenerek, araştırmacıların hizmetine sunulacak.

EL YAZMASI ESERLER

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, Seyfuddin Amidi gibi büyük İslam filozoflarının yetiştiği, pozitif ilimlerin okutulduğu Mesudiye Medresesi'nin kent kimliğinin önemli unsurlarından biri olduğunu söyledi.

''Medrese, Diyarbakır tarihinde en değerli eserlerimizden biri'' diyen Evsen, İslam tarihinde önemli isimlerin buradan mezun olduğunun bilindiğini, Cumhuriyet tarihine kadar da medrese geleneğinin devam ettiğini ifade etti.

Evsen, tarihi Ulu Cami ile medrese restorasyonunu eş zamanlı olarak devam ettirdiklerini, restorasyonun ardından burada el yazması eserlerin sergileneceğini bildirdi.

KÜTÜPHANE OLACAK

Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İrfan Yıldız da sanat tarihçi olarak restorasyonu yapan yüklenici firmaya katkıda bulunduğunu ifade ederek, Artukoğulları tarafından 1198'de yapımına başlanan Mesudiye Medresesi'nin 1223 yılında tamamlandığını söyledi.

Anadolu'nun ilk açık avlulu medreselerinden biri olduğunu, açık avlulu medrese olarak yapılmasının temel nedeninin avlunun ortasında bir havuz bulunduğunu, burada da akşamları gökyüzünün izlenerek astronomi biliminin icra edildiğini anlatan Yıldız, ''Bu yapılarda revaklarda bulunan mihrabın iki yanında yer alan sütunların dönme özelliği vardır. Bu sütunlar yapıda herhangi bir kayma deprem veya zemin kayması gibi durumu haber veriyor. Bu da Artuklu'da mimarinin ne kadar geliştiğinin göstergesidir'' dedi.

-MESUDİYE MEDRESESİ-

Ulu Cami'ye bitişik olan Mesudiye Medresesi'nin inşasına, üzerindeki kitabeye göre 1198 yılında, Artuklu Melikül Mesut Kutbuddin Ebu Muzaffer Sökmen zamanında başlandı. Kesme taştan iki katlı olarak yapılan, motif ve kitabeleriyle dikkati çeken medrese, taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olarak biliniyor.

kaynak:http://www.diyarbakirsoz.com/haber-53914-mesud%C4%B0ye-kutuphane-oluyor

15 Eylül 2011 Perşembe

KİTAPLAR ÜZERİNDEKİ YASAKLAR KALKIYOR!!!

1980 yılında sıkı yönetmin döneminde yasaklanan, toplatılan bir daha basılması, okunması yasa olan 23 bin kitaplar için yasal düzenleme üzerinde çalışılmaktadır. Dile kolay ama tam bir kütüphane dolu kitap yasaklanmış bu demek oluyor ki o zamanlar bu kadar kitabın yasaklanması kitap okumak isteyen Türk halkına ve gencine vurulmuş bir neşterdir. çünkü istediği kitabı okuyamayan bir kendini nasıl hisseder acaba...
Bu kitapların üzerinde bulunan yasakların kalkması ile piyasaya tekrar 23 bin kitap girmiş olacaktır... Bu ayıptan Türkiyenin acilen kurtulması gerekmektedir... Bu kitaplar tahminimce sudan bahanelerle yasaklanmıştır...
Okumanın asla sınırı olmamalıdır...

(O ÖZEN)

14 Eylül 2011 Çarşamba

ÇÖPTEN "TARİH" ÇIKTI !!!

Konya’da, 200-300 yıllık olduğu tahmin edilen 15 kitap, seyyar satıcı tarafından çöplükte bulunarak Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesine teslim edildi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Konya’da seyyar satıcılık yaparak geçimini sağlayan 41 yaşındaki Mehmet Çelik, evine giderken merkez Meram ilçesi Pirebi Mahallesi’ndeki bir çöplükte ilkokul ders kitapları olduğunu fark etti.

Kitapları geri dönüşüm firmalarına satmak için toplamaya başlayan Çelik, kitapların arasında Osmanlıca yazılmış, yaprakları yıpranmış, çok eski kitaplar olduğunu gördü.

Çelik, bunun üzerine, değerli olabileceğini düşünerek, kitapları Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi’ne getirdi.

200-300 yıllık olduğu belirlenen, biri el yazması 15 kitap, yetkililer tarafından teslim alındı.

Mehmet Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce de çöplükten ilkokul ders kitapları bulduğunu, bu kitapları toplayarak geri dönüşüm firmalarına sattığını söyledi.

Bu defa da çöplükte gördüğü kitapları satmak için toplamayı düşündüğünü ifade eden Çelik, “İlkokul kitaplarını toplarken aralarında Osmanlıca yazılmış, yıpranmış eski kitaplar olduğunu fark ettim. Bu tarihi kitapları kütüphaneye getirdim. Yetkililer bana bu davranışımdan dolayı teşekkür etti. Çöplükte bulduğum ilkokul kitaplarını da kalender olduğum için ’ek gelir olsun’ diye sattım” diye konuştu.
Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin ise Konya’nın tarihi geçmişi, kültürel derinliği olan bir il olduğunu söyledi.

Zaman zaman tarihi kitapların bilinçli vatandaşlar tarafından bulunarak kütüphaneye getirildiğini ifade eden Şahin, şunları kaydetti: “Son olarak yine bir vatandaş, çöpten bulduğunu ifade ettiği 15 adet tarihi kitabı kütüphanemize getirdi. Bu kitaplardan 14 tanesi nadir matbu denilen değerli eser, 1 tanesi de yazma eser. Kitaplardan biri bizde olmayan bir eser, bir başkası ise örneği başka bulunmayan bir kitap. Diğerleri bizde var ama tarihi eser diyebileceğimiz nitelikteki kitaplar bunlar. Bu kitapların hepsinin ayrı değeri var. Yazma eserlerin hiçbirisi birbirine benzemez. Bunların hepsi orijinal eserler. Yazma eserin 300 yıllık olduğunu düşünüyoruz. Diğerleri ise 150-200 yıllık eserler. Bunlar bizim kültürümüzün 1. derece kaynakları. Tabii insanlarımız gün geçtikçe daha bilinçli hale geliyor ancak halen bu eserlerimizin kıymeti tam olarak anlaşılmış değil.” “Bu eserler çöpe atacağımız değil evimizin en güzel köşesinde muhafaza edeceğimiz eserler” diyen Şahin, tarih, dil ve dinle ilgili tarihi kitapların bakım ve tamirleri yapıldıktan sonra okuyucuların hizmetine sunulacağını bildirdi.

Şahin, kütüphanelerine kitapların satın alma ve bağış yoluyla geldiğini belirterek, “Mehmet Çelik ile ilgili olay henüz yeni. Kitapları kütüphanemize satmak isterse oluşturulacak komisyon tarafından fiyatları belirlenerek satın alınacak. Bağış yapmak isterse de kitapları bağış olarak alacağız” dedi.

Kaynaklar:

http://gundem.milliyet.com.tr/coplukten-tarih-cikti/gundem/gundemdetay/11.09.2011/1437182/default.htm

http://www.gercekgundem.com/?p=400982

Fotoğraf: http://www.loadtr.com/377044-%C3%A7ok_eski_kitap_resimleri.htmhttp://feeds.feedburner.com/%7Er/bbyhaber/%7E4/UlDNqRb5Rt4?utm_source=feedburner&utm_medium=email