17 Nisan 2012 Salı

Osmanlı Arşivleri İçin Yeni Merkez Kuruluyor


         İstanbul’da 4 ayrı mekanda dağınık olarak bulunan Osmanlı arşiv ünitelerini bir arada toplamak ve modern arşivcilik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Kağıthane’de ”Osmanlı Arşiv Sitesi” yapılacak.
            AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün talebiyle Cendere Vadisi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait arsanın bir bölümü ile Hazine tarafından Milli Eğitim Bakanlığına tahsisli arsanın bir bölümünden oluşan toplam 55 bin 809 metrekarelik alan site için tescillendi.
            Hassa Mimarlık tarafından projeleri hazırlanan arşiv sitesinin ihalesi, TOKİ tarafından gerçekleştirildi. Arşiv sitesi inşaatının 2011 yılı sonunda bitirilerek, 2012 yılı başında hizmete girmesi planlanıyor.
            Arsanın dere yatağına yakın olması nedeniyle, projede binanın dış duvarının dere yatağına uzaklığı 52 metre, ana giriş kapısına uzaklığı da 152 metre olarak planlandı. Binanın deniz seviyesinden yüksekliği 10 metre, dere yatağına göre yüksekliği de 15 metre olarak düzenlendi.
            Kağıthane Deresi’nin 1996 yılında yapılan ıslah çalışmasında 500 yıllık taşma alanlarının incelenerek ıslah edilmesi de proje hazırlanırken dikkate alındı.
         SİTEDE YER ALACAK BİRİMLER
            Toplam 115 bin metrekare inşaat alanına sahip olacak site içinde 10 blok inşa edilecek. Bloklarda, ”İdari bina”, ”350 kişilik araştırma salonu”, ”Araştırma enstitüsü”, ”Kütüphane ve müze”, ”Dijital arşivleme”, ”Restorasyon, yayın ve tanıtım hizmetleri”, ”Tasnif çalışmaları ve destek hizmetleri ünitesi”, ”Yemekhane ve sosyal tesisler” ile ”2 bin 500 kişilik kongre merkezi” yer alacak.
            Site içindeki arşiv depoları da kaya tepelik alan oyularak kaya oyuğunun içine gömülecek ve böylece arşiv yalnız sele karşı değil, deprem, kimyevi ve biyolojik saldırılara karşı da korunmuş olacak.
            Sitede 3,5 kat olarak planlanan depo üniteleri, tamamen raf kurulu olduğunda 150 bin metre raf alanı oluşacak ve yaklaşık 1000 personel çalışacak.
         Osmanlı Anlaşmaları Müzede Sergilenecek
            Dünyanın en büyük tarih arşivi olma özelliğini taşıyan Osmanlı arşivinde, 370 bin civarında defter, 100 milyon civarında da belge bulunacak. Osmanlı coğrafyasında yaklaşık 40′a yakın devletin tarihine ait bilgi ve belgelerin Osmanlı arşivinde olması nedeniyle bu devletlerin tarihçileri, kendi tarihlerini yazmak için Osmanlı arşivine geliyor. O nedenle Osmanlı arşivi yurt dışındaki akademisyen ve tarihçiler tarafından çok iyi bilinen bir arşiv olma özelliği taşıyor.
            Site içinde yer alacak müzede, İngiliz ve Amerikan arşivlerinde olduğu gibi özel malzemelerin birer örneği sergilenecek.
            Vatandaşlar, araştırmacılar ve öğrenciler müzeye geldiklerinde, Avrupa topraklarındaki ilk insan hakları bildirgesinden biri olan ”Fatih’in Bosna fermanını”, ”Karlofça anlaşmasını”, ”Baltalimanı sözleşmesini” ve diğer devletlerle yapılan ve öğrencilerin tarih dersinde okuduğu anlaşmaların birer nüshasını görecek.
            Kongre turizmine de açık olacak merkezde, mekanın ruhuna uygun kongreler ve toplantılar düzenlenecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder