6 Nisan 2011 Çarşamba

110 yıllık Bursa Hatırası



Osmanlı'nın dibacesi Bursa'yı bir asır önceki haliyle ve bir gönül ehlinin gözüyle gezmek ister misiniz? Cevabınız evetse, bir müjdemiz var: Hüseyin Vassaf'ın 'Bursa Hatırası' adını taşıyan seyahatnamesi, 110 yıl sonra gün yüzüne çıktı.

Hüseyin Vassaf, özellikle tasavvuf tarihi alanında kültür dünyamızda iz bırakmış önemli bir isim. Bir nevi sufiler ansiklopedisi mahiyetindeki beş ciltlik 'Sefine-i Evliya'sı başlı başına bir hazine. Kendisi de önemli şahsiyetlerden feyz alarak yetişmiş bir mutasavvıf. Kasımpaşa Uşşaki Tekkesi şeyhi. Aynı zamanda Mülkiyeli. Rüsûmât Baş Müdürlüğü'nde bulunmuş. 1929 yılında 57 yaşında vefât eden Vassaf, 1901 yılında 19 gün süren Bursa seyahatini neredeyse dakika dakika kayda geçirmiş. 'Bursa Hatırası', Süheyl Ünver'in "Karışmasın ve karıştırılmasın, devletimizi yeniden kurtarmağa ve yükseltmeğe kadır bir manevî yer." dediği Bursa'yı, bir asır önceki haliyle ve münevver bir tasavvuf erbabının gönlüyle gezmeye imkân tanıyor. Vassaf'ın huzur-ı Emir Sultan kuddise sırrühü'l-Mennan'da, Türbe-i Pâk-i İsmail Hakkı'da, Türbe-i Hazreti Üftade'de, Ulucami-i Şerifi'nde gördüklerini ve hissettiklerini okumak insanı o günlere götürüyor.

Dursun Gürlek'in tevafuk eseri sahaflarda rastgeldiği elyazması kitap, Mustafa Kara ve Bilal Kemikli tarafından yeni yazıya aktarıldı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlandı. Belediye'nin, Bursa Kitaplığı'na "Bursa Hatırası" ile birlikte "Bursa Hazireleri", "1986 Baharında Bursa", "Osmanlı'dan Günümüze Bursa'da Spor", "Süheyl Ünver'in Bursa Defterleri", "Kukla ve Gölge Tiyatrosu" adlı kitapları eklediğini de hatırlatalım.

kaynak: zaman gazetesi KÜLTÜR-SANAT - 06.04.2011


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder